1. icon-phone Contact
  2. Inloggen
Alle categorieën
  1. Vloerverwarming sets
  2. Vloerverwarming verdelers
  3. Vloerverwarmingsbuis
  4. Ondervloeren
  5. Droogbouw vloerverwarming
  6. Zoneregeling
  7. Legplan
Hoe wordt vloerverwarming geplaatst?
11 - 03 - 2023

Hoe wordt vloerverwarming geplaatst?

Hoe wordt vloerverwarming geplaatst?

Hoe wordt vloerverwarming geplaatst?

Vloerverwarming is een efficiënte en comfortabele manier om een huis of kantoor te verwarmen. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en kan energie besparen omdat het verwarmde oppervlak groter is dan bij radiatoren. Er zijn drie verschillende manieren om vloerverwarming aan te leggen. In deze blogpost van Thermovloer zullen we bespreken hoe je zelf vloerverwarming plaatst. Benieuwd hoe vloerverwarming geplaatst wordt? Lees dan verder.

 

De manieren om vloerverwarming aan te leggen

Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming aan te leggen. Hieronder worden drie veelgebruikte methoden beschreven, namelijk infrezen, in de chape zelf en via een droogbouwsysteem.

  1. Infrezen: Bij het infrezen van vloerverwarming worden de verwarmingsbuizen in de bestaande dekvloer gefreesd. Dit gebeurt met behulp van een speciale freesmachine die gleuven in de vloer maakt. De buizen worden vervolgens in de gleuven geplaatst en afgedekt met een speciale dekmortel. Infrezen is een snelle en relatief goedkope manier om vloerverwarming aan te leggen, maar het kan alleen worden toegepast op bestaande vloeren.
  2. In de chape zelf: Bij deze methode worden de verwarmingsbuizen direct in de dekvloer gelegd. De chape (een mengsel van cement, zand en water) wordt over de buizen heen gegoten en vervolgens geëgaliseerd. Dit is een solide en duurzame methode, maar het vereist wel een dikke dekvloer waardoor de vloer wat hoger komt te liggen.
  3. Droogbouwsysteem: Bij een droogbouwsysteem worden de verwarmingsbuizen in isolatieplaten gelegd die vervolgens op de bestaande vloer worden geplaatst. Dit systeem is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en heeft als voordeel dat de vloer niet veel hoger komt te liggen. De isolatieplaten fungeren tevens als warmte-isolator, wat energiebesparing oplevert.

Het grootste verschil tussen deze drie methoden zit in de manier waarop de verwarmingsbuizen in de vloer worden gelegd. Bij het infrezen worden de buizen in de bestaande dekvloer gefreesd, bij de chape methode worden de buizen in de chape gelegd en bij het droogbouwsysteem worden de buizen op isolatieplaten gelegd. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke situatie en de wensen van de klant.

 

Wat heb je nodig?

Als je aan de slag gaat met het leggen van vloerverwarming is het allereerst belangrijk dat je de juiste materialen in huis hebt om aan de slag te gaan. We laten je graag zien wat je nodig hebt:

  • Verwarmingsbuizen: deze buizen worden gelegd in de vloer en zijn meestal van kunststof of metaal.
  • Verdeler: dit is het centrale punt waar de verwarmingsbuizen bij elkaar komen en het water wordt verdeeld over de verschillende circuits van de vloerverwarming.
  • Isolatiemateriaal: dit is nodig om warmteverlies te voorkomen en de vloer te isoleren tegen kou en vocht.
  • Vloerverwarmingspomp: deze zorgt ervoor dat het water door de leidingen circuleert.
  • Thermostaat: deze regelt de temperatuur van de vloerverwarming.
  • Afwerkvloer: dit kan een laagje beton zijn of een dekvloer van anhydriet of cement.

 

Vloerverwarming plaatsen stappenplan

Ga je zelf aan de slag met het leggen van vloerverwarming? Dan is het handig als je weet welke stappen je moet zetten om tot het gewenste eindresultaat te komen. We nemen het stappenplan graag met je door (niet geschikt voor infrezen):

Stap 1: Ontwerp

Voordat de vloerverwarming wordt geïnstalleerd, moet er een ontwerp worden gemaakt, ook wel legplan genoemd. Het is sterk aan te raden dit door een ervaren technicus te laten doen die de afmetingen van de kamer of het gebouw opneemt en rekening houdt met de isolatiewaarde van de vloer en de warmteverliezen. Vervolgens wordt er een gedetailleerd ontwerp gemaakt met de locatie van de verwarmingsbuizen en de positie van de thermostaat. Een legplan kan je ook laten maken door Thermovloer. Klik hier voor meer informatie.

 

Stap 2: Voorbereiding van de vloer

Voordat de vloerverwarming kan worden geïnstalleerd, moet de vloer worden voorbereid. Dit houdt in dat de vloer grondig moet worden gereinigd en eventuele oneffenheden moeten worden opgevuld. Als de vloer niet geïsoleerd is, moet er ook isolatiemateriaal worden aangebracht.

 

Stap 3: Installatie van de verdeler

De volgende stap is de installatie van de verdeler. Dit is het centrale punt waar de verwarmingsbuizen bij elkaar komen. De verdeler wordt meestal in de buurt van de cv-ketel geplaatst en verdeelt het water gelijkmatig over de verschillende circuits van de vloerverwarming.

 

Stap 4: Plaatsing van de verwarmingsbuizen

De verwarmingsbuizen worden vervolgens geplaatst volgens het ontwerp dat in stap 1 is gemaakt. De buizen worden vastgemaakt aan de vloer met behulp van klemmen of noppenplaten. De afstand tussen de buizen wordt bepaald door de warmtebehoefte van de ruimte en de diameter van de buis.

 

Stap 5: Aansluiten van de verwarmingsbuizen op de verdeler

Nadat alle buizen zijn gelegd, worden ze aangesloten op de verdeler. Dit gebeurt met behulp van flexibele buizen en koppelingen. De buizen worden vervolgens gevuld met water en er wordt druk op de leidingen gezet om te controleren op eventuele lekkages.

 

Stap 6: Afwerking

De laatste stap is de afwerking van de vloer. Nadat de vloerverwarming is geïnstalleerd, kan er een afwerkvloer worden aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld een laagje beton zijn of een dekvloer van anhydriet of cement. Na het uitharden van de afwerkvloer kan de vloer worden afgewerkt met een vloerbedekking naar keuze, zoals tegels, parket of laminaat.

 

Neem contact op

We hopen dat je na het lezen van dit blog van Thermovloer precies hoe jij jouw vloerverwarming moet plaatsen. Kom je er toch niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag. Wij zijn bereikbaar via 0317 75 06 49 of stuur ons een mail via [email protected].

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Manage cookies